Studia podyplomowe
Rekrutacja otwarta

Nauczanie przedmiotów zawodowych w ramach kształcenia w zawodzie - technik technologii żywności

380 zł

Czesne

Poziom:

Studia podyplomowe

Liczba semestrów:

3

Klikając "Zapisz się na studia", zostaniesz przekierowany na stronę studia-online.pl, gdzie dokonasz rejestracji na wybrany kierunek.

Zdjęcie hero
  • alt

    Studia doskonalące

    Ten kierunek umożliwia uzyskanie nowych kompetencji zawodowych

  • alt

    Kształcenie dopasowane do wyzwań zawodowych

    Program nauczania jest oparty na wytycznych MNiSW, a praktyki realizujesz w dowolnym momencie

  • alt

    Intuicyjna platforma dydaktyczna online

    Wygodna forma nauki z dostępem do materiałów o każdej porze – bez dodatkowych kosztów

  • alt

    Wiedza od uznanych ekspertów z branży

    Nasza kadra to doświadczeni wykładowcy i praktycy z Polski i zagranicy

Czego nauczysz się na studiach

Nauczanie przedmiotów zawodowych w ramach kształcenia w zawodzie - technik technologii żywności?

  • zdobędziesz specjalistyczną wiedzę i umiejętności z zakresu wybranego zawodu, niezbędne do efektywnego nauczania przedmiotów zawodowych;

  • poznasz metodykę nauczania przedmiotów zawodowych na różnych etapach edukacyjnych, uwzględniającą specyfikę danego zawodu;

  • nauczysz się planować i realizować zajęcia praktyczne i teoretyczne, zgodnie z wymaganiami podstawy programowej kształcenia zawodowego;

  • zrozumiesz procesy pracy, technologie i standardy jakości charakterystyczne dla danego zawodu;

  • poznasz aktualne trendy, innowacje i wymagania rynku pracy w wybranej profesji;

  • przygotujesz się do pracy w roli nauczyciela przedmiotów zawodowych, łącząc wiedzę ekspercką z umiejętnościami pedagogicznymi.

Zdjęcie czego się nauczysz
  • Cel studiów

    Jeśli interesuje Cię świat technologii żywności i chcesz dzielić się swoją wiedzą, kształcąc przyszłych specjalistów, studia podyplomowe Nauczanie przedmiotów zawodowych w ramach kształcenia w zawodzie - technik technologii żywności będą dla Ciebie idealnym wyborem. Program studiów, opracowany zgodnie z aktualnymi podstawami programowymi, obejmuje treści kształcenia zawarte w kwalifikacjach: SPC.01 - Produkcja wyrobów cukierniczych, SPC.02 - Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, SPC.03 - Produkcja wyrobów piekarskich, SPC.04 - Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych, SPC.05 - Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych oraz SPC.07 - Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych. W trakcie trzech semestrów nauki zgłębisz wiedzę i umiejętności z zakresu produkcji różnorodnych wyrobów spożywczych, od cukierniczych, przez piekarskie, po mięsne i rybne. Nauczysz się obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w przetwórstwie żywności, organizować i nadzorować przebieg procesów technologicznych oraz kontrolować jakość produktów. Wybierz studia podyplomowe i rozbudzaj zainteresowanie i pasję do technologii żywności u młodych pokoleń!

  • Adresaci

    Studia skierowane są do osób poszukujących wszechstronnego przygotowania z zakresu nauczania przedmiotów w szkole związanych z zawodem - technik technologii żywności; nauczycieli, absolwentów studiów przygotowujących do wykonywania zawodu nauczyciela, którzy zamierzają zdobyć wiedzę merytoryczną, dydaktyczną i metodyczną w zakresie przygotowania do nauczania przedmiotów zawodowych. Studia przeznaczone są dla nauczycieli, którzy chcą w pełni wykorzystać doświadczenie i potencjał kompetencyjny oraz wzmocnić swoją pozycję na rynku pracy wobec zmian zachodzących w edukacji i kształceniu nauczycieli. Studia skierowane są do osób posiadających przygotowanie pedagogiczne. W przypadku braku posiadania przygotowania pedagogicznego Uczelnia WSKZ umożliwia słuchaczom zapisanie się na dwa kierunki. Zapisując się równolegle na dwa kierunki, słuchacz otrzymuje rabat w wysokości 25% na kierunek z zakresu przygotowania pedagogicznego. Celem uzyskania rabatu przejdź do zakładki "Moje wykształcenie", która jest dostępna w Panelu Studenta.

  • Świadectwo zgodne z wytycznymi MNiSW

    Po ukończeniu studiów otrzymasz świadectwo ukończenia studiów podyplomowych, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego.

  • Co zyskasz po studiach?

    Ukończenie studiów podyplomowych otworzy przed Tobą nowe perspektywy zawodowe w obszarze edukacji w branży spożywczej. Będziesz przygotowany do nauczania przedmiotów w zawodzie technik technologii żywności (kod zawodu: 314403). Zapewnisz uczniom solidne podstawy niezbędne do pracy w zakładach przetwórstwa spożywczego, cukierniach, piekarniach, masarniach czy przetwórniach rybnych. Studia obejmują łącznie 90 godzin praktyk, dzięki czemu zyskasz wartościowe doświadczenie. Na zakończenie studiów otrzymasz świadectwo dokumentujące zdobycie wiedzy i umiejętności z zakresu nauczania przedmiotów zawodowych w ramach kształcenia w zawodzie - technik technologii żywności. Dokument ten jest potwierdzeniem nabytej wiedzy i stanowi doskonałe uzupełnienie kompetencji uzyskanych podczas studiów licencjackich lub magisterskich.

Możliwości zatrudnienia po studiach

Ukończenie kierunku umożliwia uzyskanie wiedzy i umiejętności niezbędnych do zatrudnienia m.in.:

  • jako nauczyciel przedmiotów zawodowych w szkołach kształcących w zawodzie technika technologii żywności;

  • jako wykładowca na kursach i szkoleniach z zakresu technologii żywności;

  • w charakterze specjalisty ds. edukacji w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego;

  • jako autor programów nauczania i materiałów dydaktycznych dla zawodu technika technologii żywności;

  • jako doradca edukacyjny w zakresie kształcenia zawodowego w branży spożywczej.

Zdjęcie zatrudnienia
Zdjęcie dlaczego warto

Dlaczego warto studiować z nami?

  • masz możliwość uzyskania nowych kompetencji, które pozwolą na rozwój w wybranej branży;

  • praktyki zawodowe możesz realizować w dowolnym momencie przez cały tok studiów;

  • uczysz się w nowoczesny sposób dzięki platformie dydaktycznej wykorzystującej metody i techniki kształcenia na odległość;

  • zyskujesz dostęp do interesujących i na bieżąco aktualizowanych materiałów dydaktycznych oraz do niezbędnych pomocy naukowych;

  • korzystasz z wiedzy doświadczonych wykładowców i praktyków, w tym z uznanych uczelni zagranicznych;

  • masz pewność wysokiej jakości nauczania oraz skuteczności naszych metod;

  • zdobędziesz świadectwo zgodne z wytycznymi MNiSW.

alt

Kompetencje potwierdzone świadectwem

Jako nasz absolwent uzyskasz:

  • świadectwo ukończenia studiów podyplomowych,

  • wiedzę i umiejętności niezbędne do podjęcia pracy,

  • kompetencje cenione przez pracodawców.

Program studiów

Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).

Zdjęcie programu studiów

Nauczanie przedmiotów zawodowych w ramach kształcenia w zawodzie - technik technologii żywności