Dietetyka i planowanie żywienia
Czesne
Poziom:
Studia podyplomowe
Liczba semestrów:
2
Czego nauczysz się na studiach
Dietetyka i planowanie żywienia?
poznasz podstawy anatomii, fizjologii oraz fizjologii żywienia człowieka na różnych etapach życia;
nauczysz się planować jadłospisy i stosować dietoterapię w chorobach cywilizacyjnych, alergiach i nietolerancjach pokarmowych;
zdobędziesz wiedzę o dietetyce pediatrycznej i geriatrycznej, żywieniu w profilaktyce i edukacji zdrowotnej oraz poradnictwie dietetycznym;
dowiesz się, jak oceniać jakość i bezpieczeństwo żywności, a także jak stosować zasady technologii produkcji i przechowalnictwa;
rozwiniesz umiejętności w zakresie diet roślinnych, żywności funkcjonalnej, suplementacji i oczyszczania organizmu;
przygotujesz się do pracy z wykorzystaniem programów dietetycznych, poznasz uwarunkowania kulturowe żywienia i zasady organizacji żywienia zbiorowego.

Cel studiów
Wierzysz, że zdrowe odżywianie staje się fundamentem dobrego zdrowia i lepszej jakości życia? Wybierz Dietetykę i planowanie żywienia – studia podyplomowe, które zapewnią Ci dogłębne zrozumienie anatomii, zasad dietetyki, oraz poradnictwa żywieniowego. Dzięki zdobytym kompetencjom będziesz w stanie opracowywać indywidualne plany dietetyczne, które odpowiadają na zróżnicowane potrzeby osób na różnych etapach życia.
Nauczysz się układać zbilansowane diety dostosowane do wymagań zdrowotnych, takich jak alergie, nietolerancje pokarmowe czy schorzenia cywilizacyjne. Kształcenie obejmuje także zasady popularyzowania zrównoważonego stylu życia, pozwalając Ci efektywnie wspierać społeczeństwo w budowaniu pozytywnych nawyków żywieniowych.Adresaci
Studia adresowane są do osób zainteresowanych zdrowym i racjonalnym żywieniem, a także pracujących lub planujących zatrudnianie w obszarach żywienia zbiorowego; pielęgniarek, dietetyków zatrudnionych w szpitalach lub osób prowadzących lokale gastronomiczne.
Świadectwo zgodne z wytycznymi MNiSW
Po ukończeniu studiów otrzymasz świadectwo ukończenia studiów podyplomowych, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego.
Co zyskasz po studiach?
Podczas studiów podyplomowych Dietetyka i planowanie żywienia zdobędziesz wszechstronne kompetencje, które umożliwią Ci tworzenie spersonalizowanych oraz grupowych planów żywieniowych. Nauczysz się oceniać stan zdrowia i odżywienia klientów, co pozwoli Ci skutecznie stosować dietoterapię oraz wdrażać działania profilaktyczne w zakresie żywienia. Poznasz również zagadnienia związane z żywieniem osób z alergiami, dietetyką osób starszych, a także wykorzystaniem suplementów diety oraz żywności funkcjonalnej. Dzięki temu będziesz mógł wspierać innych w dążeniu do lepszego zdrowia, opierając się na solidnych podstawach naukowych.
Na zakończenie studiów otrzymasz świadectwo dokumentujące zdobycie umiejętności i wiedzy w zakresie dietetyki i plnowania żywienia. Dokument ten jest potwierdzeniem nabytej wiedzy i może stanowić doskonałe uzupełnienie kompetencji uzyskanych podczas studiów licencjackich lub magisterskich.
Możliwości zatrudnienia po studiach
w placówkach zajmujących się żywieniem zbiorowym;
w instytucjach zajmujących się promocją zdrowia i profilaktyką;
w firmach oferujących usługi cateringowe;
w sektorze edukacyjnym;
w organizacjach pozarządowych.


Dlaczego warto studiować z nami?
zdobędziesz nowe kompetencje, które pozwolą na rozwój w wybranej branży;
uczysz się w nowoczesny sposób dzięki intuicyjnej platformie dydaktycznej wykorzystującej metody i techniki kształcenia na odległość;
zyskujesz dostęp do interesujących i na bieżąco aktualizowanych materiałów dydaktycznych oraz do niezbędnych pomocy naukowych;
korzystasz z wiedzy doświadczonych wykładowców i praktyków, w tym z uznanych uczelni zagranicznych;
masz pewność wysokiej jakości nauczania oraz skuteczności naszych metod;
zdobędziesz świadectwo zgodne z wytycznymi MNiSW.
Kompetencje potwierdzone świadectwem
Jako nasz absolwent uzyskasz:
świadectwo ukończenia studiów podyplomowych,
wiedzę i umiejętności niezbędne do podjęcia pracy,
kompetencje cenione przez pracodawców.
Program studiów
Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).
Sprawdź, jakie przedmioty będziesz realizować w toku studiów:

Dietetyka i planowanie żywienia
Dietetyka i planowanie żywienia
Liczba semestrów: 2
Opłata za czesne
360 zł x10