Studia podyplomowe
Rekrutacja otwarta

Dietetyka i poradnictwo żywieniowe

340 zł

Czesne

Poziom:

Studia podyplomowe

Liczba semestrów:

2

Klikając "Zapisz się na studia", zostaniesz przekierowany na stronę studia-online.pl, gdzie dokonasz rejestracji na wybrany kierunek.

Zdjęcie hero
  • alt

    Studia doskonalące

    Zyskaj dodatkowe kompetencje, rozwijaj zainteresowania lub wejdź do nowej branży

  • alt

    Kształcenie dopasowane do wyzwań zawodowych

    Program nauczania jest oparty na wytycznych MNiSW i dostosowany do wymagań rynku pracy

  • alt

    Intuicyjna platforma dydaktyczna online

    Wygodna forma nauki z dostępem do materiałów o każdej porze – bez dodatkowych kosztów

  • alt

    Wiedza od uznanych ekspertów z branży

    Nasza kadra to doświadczeni wykładowcy i praktycy z Polski i zagranicy

Czego nauczysz się na studiach

Dietetyka i poradnictwo żywieniowe?

  • poznasz podstawy biochemii i fizjologii żywienia oraz anatomii człowieka;

  • nauczysz się klasyfikować diety i oceniać ich charakterystykę, w tym diety alternatywne;

  • zdobędziesz wiedzę na temat żywienia człowieka zdrowego i zasad żywienia różnych grup ludności;

  • opanujesz planowanie jadłospisów, ocenę wartości odżywczej żywności i obsługę narzędzi dietetycznych;

  • zrozumiesz zasady żywienia w różnych jednostkach chorobowych, a także dietoterapię i interpretację wyników badań;

  • przygotujesz się do prowadzenia poradnictwa żywieniowego w różnych grupach wiekowych oraz pracy edukacyjnej i dydaktycznej.

Zdjęcie czego się nauczysz
  • Cel studiów

    Rozwijaj karierę w branży doradztwa żywieniowego! Wybierz Dietetykę i poradnictwo żywieniowe – studia podyplomowe, które pozwolą Ci zdobyć wiedzę i umiejętności potrzebne do tworzenia zbilansowanych diet. W trakcie nauki opanujesz sztukę planowania żywienia dla osób zdrowych oraz borykających się z różnymi schorzeniami. Pomoże Ci w tym wykształcona podczas studiów umiejętność interpretowania wyników badań diagnostycznych. Zrozumiesz również podstawy biochemii, anatomii i fizjologii żywienia, zgłębisz także dietetykę kliniczną oraz dietoterapię, które są niezbędne w pracy z pacjentami wymagającymi specjalistycznego wsparcia żywieniowego. Program obejmuje też psychologiczne aspekty zachowań żywieniowych, co umożliwi Ci prowadzenie poradnictwa dostosowanego do indywidualnych potrzeb klientów.

  • Adresaci

    Studia adresowane są do osób zainteresowanych zdrowym i racjonalnym żywieniem, a także pracujących lub planujących zatrudnianie w obszarach żywienia zbiorowego; pielęgniarek, dietetyków zatrudnionych w szpitalach lub osób prowadzących lokale gastronomiczne. Pamiętaj, że jeżeli chcesz podjąć kształcenie podyplomowe na kierunku Dietetyka i poradnictwo żywieniowe, musisz posiadać dyplom ukończenia studiów wyższych co najmniej I stopnia. Dziedzina ukończonych studiów nie ma tu znaczenia.

  • Świadectwo zgodne z wytycznymi MNiSW

    Po ukończeniu studiów otrzymasz świadectwo ukończenia studiów podyplomowych, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego.

  • Co zyskasz po studiach?

    Wraz z zakończeniem studiów podyplomowych Dietetyka i poradnictwo żywieniowe zyskasz rozległą wiedzę, która umożliwi Ci skuteczne promowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród osób będących na różnych etapach życia. Program zaprojektowano tak, aby dostarczyć Ci narzędzi niezbędnych do prowadzenia profesjonalnego poradnictwa i edukacji żywieniowej. Kompetencje te znajdują szczególne zastosowanie w placówkach oświatowych, ośrodkach zdrowia oraz w ramach własnej działalności. Decydując się na studia podyplomowe, inwestujesz w swój rozwój, wzbogacając swój profil zawodowy i zyskując nowe perspektywy na rynku pracy. Po ukończeniu studiów otrzymasz świadectwo potwierdzające zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie dietetyki i doradztwa żywieniowego, co będzie dowodem Twojego profesjonalnego podejścia do tematyki zdrowego odżywiania.

Możliwości zatrudnienia po studiach

Absolwenci studiów przygotowani są do prowadzenia poradnictwa żywieniowego; posiadają wiedzę, umiejętności oraz kompetencje niezbędne do podjęcia pracy w charakterze dietetyka w poradniach dietetycznych, placówkach prowadzących żywienie zbiorowe, organizacjach konsumenckich i klubach sportowych; mogą także założyć własną działalność gospodarczą – prowadzić własny gabinet dietetyczny bądź prowadzić swoją działalność między innymi w: gabinetach lekarskich różnych specjalności, gabinetach dietetycznych, gabinetach odnowy biologicznej, klubach sportowych i fitness oraz klubach kulturystycznych.

Zdjęcie zatrudnienia
Zdjęcie dlaczego warto

Dlaczego warto studiować z nami?

  • zdobędziesz nowe kompetencje, które pozwolą na rozwój w wybranej branży;

  • uczysz się w nowoczesny sposób dzięki intuicyjnej platformie dydaktycznej wykorzystującej metody i techniki kształcenia na odległość;

  • zyskujesz dostęp do interesujących i na bieżąco aktualizowanych materiałów dydaktycznych oraz do niezbędnych pomocy naukowych;

  • korzystasz z wiedzy doświadczonych wykładowców i praktyków, w tym z uznanych uczelni zagranicznych;

  • masz pewność wysokiej jakości nauczania oraz skuteczności naszych metod;

  • zdobędziesz świadectwo zgodne z wytycznymi MNiSW.

alt

Kompetencje potwierdzone świadectwem

Jako nasz absolwent uzyskasz:

  • świadectwo ukończenia studiów podyplomowych,

  • wiedzę i umiejętności niezbędne do podjęcia pracy,

  • kompetencje cenione przez pracodawców.

Program studiów

Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).

Pobierz program studiów
Zdjęcie programu studiów

Dietetyka i poradnictwo żywieniowe