Dietetyka i praktyka planowania żywienia
Czesne
Poziom:
Studia podyplomowe
Liczba semestrów:
2Klikając "Zapisz się na studia", zostaniesz przekierowany na stronę studia-online.pl, gdzie dokonasz rejestracji na wybrany kierunek.

Studia doskonalące
Zyskaj dodatkowe kompetencje, rozwijaj zainteresowania lub wejdź do nowej branży
Kształcenie dopasowane do wyzwań zawodowych
Program nauczania jest oparty na wytycznych MNiSW i dostosowany do wymagań rynku pracy
Intuicyjna platforma dydaktyczna online
Wygodna forma nauki z dostępem do materiałów o każdej porze – bez dodatkowych kosztów
Wiedza od uznanych ekspertów z branży
Nasza kadra to doświadczeni wykładowcy i praktycy z Polski i zagranicy
Czego nauczysz się na studiach
Dietetyka i praktyka planowania żywienia?
umiejętność planowania i oceny żywienia w różnych grupach ludności z uwzględnieniem ich potrzeb zdrowotnych;
kompetencje do samodzielnego układania jadłospisów i stosowania narzędzi do ich optymalizacji;
wiedzę z zakresu dietoterapii oraz żywienia w chorobach metabolicznych, endokrynologicznych i nowotworowych;
zdolność interpretacji wyników badań diagnostycznych w kontekście dietetycznym;
znajomość zasad bezpieczeństwa żywności, interakcji leków z żywnością oraz regulacji prawnych;
przygotowanie do prowadzenia edukacji żywieniowej i pracy z pacjentami w różnych grupach wiekowych i zdrowotnych.

Cel studiów
Jeśli pragniesz zgłębić temat opracowywania zbilansowanych diet wspierających zdrowie i dobre samopoczucie, doskonałym wyborem będzie Dietetyka i praktyka planowania żywienia. Studia podyplomowe z tego obszaru to okazja, abyś opanował tworzenie indywidualnych planów żywieniowych wspierających zdrowie klientów na każdym etapie ich życia. Zostaniesz zaznajomiony z somatometrią, dietoterapią oraz oceną jakości żywności, rozwiniesz także kompetencje w zakresie farmakoterapii żywieniowej i technologii przygotowywania posiłków. Zdobytą wiedzę naukową będziesz mógł w praktyczny sposób wykorzystywać w codziennej pracy, dostarczając klientom bezpieczne i efektywne rozwiązania żywieniowe.
Adresaci
Studia adresowane są do osób zainteresowanych zdrowym, racjonalnym żywieniem, a także osób pracujących lub planujących zatrudnianie w obszarze np. żywienia zbiorowego; pielęgniarek, dietetyków zatrudnionych w szpitalach lub osób prowadzących lokale gastronomiczne. Pamiętaj, że jeżeli chcesz podjąć kształcenie podyplomowe na kierunku Dietetyka i praktyka planowania żywienia, musisz posiadać dyplom ukończenia studiów wyższych co najmniej I stopnia. Dziedzina ukończonych studiów nie ma tu znaczenia.
Świadectwo zgodne z wytycznymi MNiSW
Po ukończeniu studiów otrzymasz świadectwo ukończenia studiów podyplomowych, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego.
Co zyskasz po studiach?
W trakcie studiów podyplomowych Dietetyka i praktyka planowania żywienia zyskasz gruntowne zrozumienie fizjologii oraz biochemii żywienia, dzięki czemu będziesz w stanie skutecznie rozpoznawać dietetyczne potrzeby klientów w różnym wieku. Opanujesz umiejętność praktycznego wykorzystania tej wiedzy w zakresie planowania indywidualnych diet oraz oceny sposobu żywienia. Poznasz również podstawy kliniczne niektórych schorzeń, aby skutecznie dobierać odpowiednie metody dietoterapii. Na zakończenie studiów otrzymasz świadectwo dokumentujące zdobycie umiejętności i wiedzy obejmującej praktykę planowania żywienia. Studia podyplomowe będą stanowić cenny atuta w Twoim CV, otwierając przed Tobą nowe możliwości rozwoju.
Możliwości zatrudnienia po studiach
Absolwenci studiów posiadają wiedzę, umiejętności oraz kompetencje niezbędne do podjęcia pracy w charakterze dietetyka w poradniach dietetycznych, placówkach prowadzących żywienie zbiorowe, organizacjach konsumenckich i klubach sportowych; mogą także założyć własną działalność gospodarczą – prowadzić własny gabinet dietetyczny, bądź prowadzić swoją działalność między innymi w: gabinetach lekarskich różnych specjalności, gabinetach dietetycznych, gabinetach odnowy biologicznej, klubach sportowych i fitness oraz klubach kulturystycznych.


Dlaczego warto studiować z nami?
zdobędziesz nowe kompetencje, które pozwolą na rozwój w wybranej branży;
uczysz się w nowoczesny sposób dzięki intuicyjnej platformie dydaktycznej wykorzystującej metody i techniki kształcenia na odległość;
zyskujesz dostęp do interesujących i na bieżąco aktualizowanych materiałów dydaktycznych oraz do niezbędnych pomocy naukowych;
korzystasz z wiedzy doświadczonych wykładowców i praktyków, w tym z uznanych uczelni zagranicznych;
masz pewność wysokiej jakości nauczania oraz skuteczności naszych metod;
zdobędziesz świadectwo zgodne z wytycznymi MNiSW.

Kompetencje potwierdzone świadectwem
Jako nasz absolwent uzyskasz:
świadectwo ukończenia studiów podyplomowych,
wiedzę i umiejętności niezbędne do podjęcia pracy,
kompetencje cenione przez pracodawców.
Program studiów
Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).

Dietetyka i praktyka planowania żywienia
Dietetyka i praktyka planowania żywienia
Liczba semestrów: 2
Opłata za czesne
360 zł x10