Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób osób starszych
Czesne
Poziom:
Studia podyplomowe
Liczba semestrów:
2Klikając "Zapisz się na studia", zostaniesz przekierowany na stronę studia-online.pl, gdzie dokonasz rejestracji na wybrany kierunek.

Studia doskonalące
Zyskaj dodatkowe kompetencje, rozwijaj zainteresowania lub wejdź do nowej branży
Kształcenie dopasowane do wyzwań zawodowych
Program nauczania jest oparty na wytycznych MNiSW i dostosowany do wymagań rynku pracy
Intuicyjna platforma dydaktyczna online
Wygodna forma nauki z dostępem do materiałów o każdej porze – bez dodatkowych kosztów
Wiedza od uznanych ekspertów z branży
Nasza kadra to doświadczeni wykładowcy i praktycy z Polski i zagranicy
Czego nauczysz się na studiach
Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób osób starszych?
poznasz fizjologiczne procesy starzenia i ich wpływ na stan odżywienia osób starszych;
nauczysz się oceniać stan odżywienia i rozpoznawać zaburzenia żywieniowe u seniorów;
zdobędziesz wiedzę z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób wieku podeszłego;
opracujesz plany żywieniowe z uwzględnieniem schorzeń i zaleceń dietetycznych dla osób starszych;
zastosujesz wiedzę w poradnictwie dietetycznym, opiece instytucjonalnej i żywieniu zbiorowym seniorów;
dobierzesz odpowiednią suplementację i ocenisz jej wpływ na zdrowie osób starszych.

Cel studiów
Czy wiesz, że odpowiednio dobrana dieta może znacząco poprawić jakość życia seniorów? Studia podyplomowe Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób osób starszych pozwolą Ci zdobyć specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia dojrzałego pokolenia, uwzględniającą specyfikę potrzeb fizjologicznych i zdrowotnych tej grupy. Nauczysz się opracowywać indywidualne plany żywieniowe, uwzględniające choroby wieku podeszłego, farmakoterapię oraz suplementację. Poznasz zaawansowane metody oceny stanu odżywienia i dowiesz się, jak prowadzić edukację żywieniową wspierającą zdrowie seniorów. Program studiów obejmuje również tematykę fitoterapii, bezpieczeństwa żywienia w placówkach zbiorowych oraz planowania jadłospisów w żywieniu indywidualnym i zbiorowym. W trakcie nauki zrozumiesz, jak dietoprofilaktyka i dietoterapia mogą wspierać organizm w schorzeniach układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego czy endokrynologicznego. Postaw na rozwój w dynamicznie rozwijającej się dziedzinie dietetyki – zapisz się już dziś!
Adresaci
dietetyków, specjalistów ds. żywienia człowieka, zajmujących się żywieniem osób starszych w gabinetach dietetycznych lub poradnictwa żywieniowego;
intendentów w domach opieki i domach pomocy społecznej, w szpitalach, hospicjach, zakładach opiekuńczo-leczniczych, sanatoriach i uzdrowiskach;
osób kontrolujących sposób żywienia osób starszych w placówkach żywienia zbiorowego;
osób świadczących usługi w zakresie żywienia seniorów (firm cateringowych);
osób prowadzących edukację żywieniową;
nauczycieli (szkół średnich, policealnych i wyższych) przedmiotów zawodowych z zakresu dietetyki, żywienia, technologii żywności;
wszystkich chętnych pragnących zdobyć, poszerzyć i/lub zaktualizować wiedzę z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób osób starszych.
Świadectwo zgodne z wytycznymi MNiSW
Po ukończeniu studiów otrzymasz świadectwo ukończenia studiów podyplomowych, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego.
Co zyskasz po studiach?
Studia podyplomowe Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób osób starszych to doskonały wybór dla tych, którzy chcą stać się ekspertami w zakresie żywienia seniorów. Dzięki zdobytym umiejętnościom nie tylko zyskasz szansę poprawy jakości życia seniorów, ale także zyskasz satysfakcję z realnego wpływu na ich zdrowie i dobrostan. W kontekście starzejącego się społeczeństwa Twoje kompetencje staną się niezwykle poszukiwane na rynku pracy. Po ukończeniu studiów otrzymasz świadectwo potwierdzające Twoje kompetencje w obszarze dietoprofilaktyki i dietoterapii. Dokument ten stanie się cennym elementem Twojego CV, otwierając drzwi do nowych możliwości zawodowych w dynamicznie rozwijającym się sektorze żywienia i opieki nad seniorami.
Możliwości zatrudnienia po studiach
Ukończenie kierunku umożliwia uzyskanie wiedzy i umiejętności niezbędnych do zatrudnienia m.in.:
w domach opieki społecznej, zakładach opiekuńczo-leczniczych i hospicjach;
w firmach cateringowych specjalizujących się w żywieniu seniorów;
w placówkach edukacyjnych prowadzących zajęcia z zakresu dietetyki geriatrycznej;
w organizacjach pozarządowych zajmujących się promocją zdrowego stylu życia osób starszych;
w instytucjach związanych z żywieniem zbiorowym osób starszych, takich jak sanatoria i uzdrowiska.


Dlaczego warto studiować z nami?
zdobędziesz nowe kompetencje, które pozwolą na rozwój w wybranej branży;
uczysz się w nowoczesny sposób dzięki intuicyjnej platformie dydaktycznej wykorzystującej metody i techniki kształcenia na odległość;
zyskujesz dostęp do interesujących i na bieżąco aktualizowanych materiałów dydaktycznych oraz do niezbędnych pomocy naukowych;
korzystasz z wiedzy doświadczonych wykładowców i praktyków, w tym z uznanych uczelni zagranicznych;
masz pewność wysokiej jakości nauczania oraz skuteczności naszych metod;
zdobędziesz świadectwo zgodne z wytycznymi MNiSW.

Kompetencje potwierdzone świadectwem
Jako nasz absolwent uzyskasz:
świadectwo ukończenia studiów podyplomowych,
wiedzę i umiejętności niezbędne do podjęcia pracy,
kompetencje cenione przez pracodawców.
Program studiów
Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.). Sprawdź, jakie przedmioty będziesz realizować w toku studiów:

Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób osób starszych
Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób osób starszych
Liczba semestrów: 2
Opłata za czesne
0 zł x0