Studia podyplomowe
Rekrutacja otwarta

Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne

420 zł

Czesne

Poziom:

Studia podyplomowe

Liczba semestrów:

2

Klikając "Zapisz się na studia", zostaniesz przekierowany na stronę studia-online.pl, gdzie dokonasz rejestracji na wybrany kierunek.

Zdjęcie hero
  • alt

    Studia doskonalące

    Zyskaj dodatkowe kompetencje, rozwijaj zainteresowania lub wejdź do nowej branży

  • alt

    Kształcenie dopasowane do wyzwań zawodowych

    Program nauczania jest oparty na wytycznych MNiSW i dostosowany do wymagań rynku pracy

  • alt

    Intuicyjna platforma dydaktyczna online

    Wygodna forma nauki z dostępem do materiałów o każdej porze – bez dodatkowych kosztów

  • alt

    Wiedza od uznanych ekspertów z branży

    Nasza kadra to doświadczeni wykładowcy i praktycy z Polski i zagranicy

Czego nauczysz się na studiach

Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne?

  • poznasz podstawy anatomii, fizjologii i patofizjologii człowieka;

  • zdobędziesz wiedzę o żywieniu człowieka zdrowego oraz o żywności funkcjonalnej i toksykologii żywności;

  • nauczysz się planować dietoterapię i dietoprofilaktykę chorób metabolicznych i zaburzeń odżywiania;

  • opanowujesz zasady układania jadłospisów dietetycznych z wykorzystaniem technik komputerowych;

  • rozwiniesz umiejętności w zakresie żywienia dzieci, sportowców oraz osób z różnymi potrzebami żywieniowymi;

  • zrozumiesz znaczenie edukacji żywieniowej, psychologii i socjologii w pracy dietetyka.

Zdjęcie czego się nauczysz
  • Cel studiów

    Studia podyplomowe Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne mają na celu wyposażenie Cię w kompleksową wiedzę i umiejętności w zakresie udzielania porad żywieniowo-dietetycznych. Nauczysz się oceniać stan odżywienia i planować odpowiednie diety, zarówno dla osób zdrowych, jak i cierpiących na choroby dietozależne. Poznasz zasady bilansowania jadłospisów na podstawie wyników badań i wywiadu z pacjentem, technologie przygotowywania potraw oraz normowanie i ocenę żywienia. Dodatkowo zdobędziesz wiedzę z zakresu żywności funkcjonalnej, toksykologii, psychologii i socjologii żywienia, co pozwoli Ci lepiej zrozumieć potrzeby klientów i skutecznie wspierać ich w procesie zmiany nawyków żywieniowych. Wybierz ten kierunek i zdobądź wiedzę i umiejętności, które otworzą przed Tobą szerokie możliwości rozwoju zawodowego w dziedzinie dietetyki.

  • Adresaci

    Studia adresowane są do osób chcących zdobyć wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania, planowania menu z zachowaniem odpowiednich proporcji dostosowanych do potrzeb rozwojowych człowieka oraz tych, które pracują w obszarze technologii żywności i żywienia człowieka, lekarskim, pielęgniarskim oraz innych związanych z ochroną zdrowia, a także nauczycieli specjalizujących się w propedeutyce żywienia człowieka. Pamiętaj, że jeżeli chcesz podjąć kształcenie podyplomowe na kierunku Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, musisz posiadać dyplom ukończenia studiów wyższych co najmniej I stopnia. Dziedzina ukończonych studiów nie ma tu znaczenia.

  • Świadectwo zgodne z wytycznymi MNiSW

    Po ukończeniu studiów otrzymasz świadectwo ukończenia studiów podyplomowych, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego.

  • Co zyskasz po studiach?

    Studia na kierunku Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne przygotują Cię do pełnienia roli dietetyka w poradniach medycznych i żywieniowych, edukatora żywieniowego oraz specjalisty ds. żywienia człowieka w jednostkach żywienia zbiorowego. Nauczysz się prowadzić edukację żywieniową, bilansować jadłospisy oraz stosować dietoterapię w leczeniu chorób dietozależnych. Dzięki znajomości technologii przygotowywania potraw i toksykologii żywności będziesz w stanie efektywnie wspierać swoich pacjentów w utrzymaniu zdrowego stylu życia. Po ukończeniu studiów otrzymasz świadectwo potwierdzające Twoją wiedzę i umiejętności z zakresu psychodietetyki. Studia podyplomowe będą stanowić niezaprzeczalny atut w Twoim CV, umożliwiając Ci wyróżnienie się na rynku pracy.

Możliwości zatrudnienia po studiach

Ukończenie kierunku umożliwia uzyskanie wiedzy i umiejętności niezbędnych do zatrudnienia m.in.:

  • w poradniach żywieniowych i dietetycznych, zarówno dla osób zdrowych, jak i chorych;

  • w poradniach lekarskich, szczególnie diabetologicznych i metabolicznych (jeśli posiadasz odpowiednie wykształcenie);

  • w zakładach żywienia zbiorowego;

  • w klubach fitness jako edukator żywieniowy;

  • w ośrodkach edukacji zdrowotnej jako trener i edukator żywieniowy.

Zdjęcie zatrudnienia
Zdjęcie dlaczego warto

Dlaczego warto studiować z nami?

  • zdobędziesz nowe kompetencje, które pozwolą na rozwój w wybranej branży;

  • uczysz się w nowoczesny sposób dzięki intuicyjnej platformie dydaktycznej wykorzystującej metody i techniki kształcenia na odległość;

  • zyskujesz dostęp do interesujących i na bieżąco aktualizowanych materiałów dydaktycznych oraz do niezbędnych pomocy naukowych;

  • korzystasz z wiedzy doświadczonych wykładowców i praktyków, w tym z uznanych uczelni zagranicznych;

  • masz pewność wysokiej jakości nauczania oraz skuteczności naszych metod;

  • zdobędziesz świadectwo zgodne z wytycznymi MNiSW.

alt

Kompetencje potwierdzone świadectwem

Jako nasz absolwent uzyskasz:

  • świadectwo ukończenia studiów podyplomowych,

  • wiedzę i umiejętności niezbędne do podjęcia pracy,

  • kompetencje cenione przez pracodawców.

Program studiów

Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.). Sprawdź, jakie przedmioty będziesz realizować w toku studiów:

Pobierz program studiów
Zdjęcie programu studiów

Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne