Żywienie człowieka i dietetyka
Czesne
Poziom:
Studia podyplomowe
Liczba semestrów:
3Klikając "Zapisz się na studia", zostaniesz przekierowany na stronę studia-online.pl, gdzie dokonasz rejestracji na wybrany kierunek.

Studia doskonalące
Zyskaj dodatkowe kompetencje, rozwijaj zainteresowania lub wejdź do nowej branży
Kształcenie dopasowane do wyzwań zawodowych
Program nauczania jest oparty na wytycznych MNiSW i dostosowany do wymagań rynku pracy
Intuicyjna platforma dydaktyczna online
Wygodna forma nauki z dostępem do materiałów o każdej porze – bez dodatkowych kosztów
Wiedza od uznanych ekspertów z branży
Nasza kadra to doświadczeni wykładowcy i praktycy z Polski i zagranicy
Czego nauczysz się na studiach
Żywienie człowieka i dietetyka?
poznasz podstawy anatomii, fizjologii i oceny stanu odżywienia oraz zasady żywienia w profilaktyce i terapii dolegliwości dietozależnych;
nauczysz się prowadzić interwencje dietetyczne z wykorzystaniem narzędzi psychodietetyki i metod rozpoznawania niedożywienia;
zdobędziesz wiedzę o technologiach produkcji żywności i potraw oraz o zasadach bezpieczeństwa i higieny żywności;
dowiesz się, jak łączyć dietoterapię z farmakoterapią i jak planować żywienie specjalne dla osób o szczególnych potrzebach zdrowotnych;
rozwiniesz umiejętności w zakresie planowania racjonalnych jadłospisów i stosowania suplementów diety;
przygotujesz się do założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej w obszarze dietetyki i doradztwa żywieniowego.

Cel studiów
Studia podyplomowe Żywienie człowieka i dietetyka to kierunek łączący wiedzę z obszaru nauk medycznych, dietetycznych oraz gastronomicznych, który został stworzony w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie społeczne oraz zainteresowanie zdrowym żywieniem. Kształcenie obejmuje zagadnienia dotyczące żywienia człowieka zdrowego w różnych okresach rozwojowych, ale także żywienia człowieka chorego oraz prewencji chorób dietozależnych. Podczas nauki poznasz podstawy profesjonalnego doradztwa dietetycznego, które uwzględniają aktualne wyzwania zdrowotne społeczeństwa. Zrozumiesz także funkcjonowanie fizjologii człowieka oraz wpływ diety na zdrowie i samopoczucie. Zapoznasz się również z zasadami zdrowego żywienia oraz przeciwdziałania niedoborom żywieniowym. Jako absolwent będziesz wyposażony w umiejętności kluczowe do projektowania zbilansowanych jadłospisów dla różnych grup wiekowych. Wybierz Żywienie człowieka i dietetykę – studia podyplomowe, które umożliwią Ci zdobycie wiedzy przydatnej zarówno w budowaniu kariery zawodowej, jak i w życiu prywatnym.
Adresaci
Studia adresowane są do osób zainteresowanych dietetyką i żywieniem; pielęgniarek, dietetyków zatrudnionych w szpitalach lub osób prowadzących lokale gastronomiczne; osób z wykształceniem medycznym, pracowników przedsiębiorstw gastronomicznych, turystycznych, hotelarskich; nauczycieli chcących nabyć merytoryczne przygotowanie do prowadzenia przedmiotów z zakresu dietetyki i żywienia człowieka, propagatorów oświaty zdrowotnej, jednostek organizacyjnych pomocy społecznej.
Świadectwo zgodne z wytycznymi MNiSW
Po ukończeniu studiów otrzymasz świadectwo ukończenia studiów podyplomowych, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego.
Co zyskasz po studiach?
W trakcie studiów na tym kierunku poznasz wiele zasad dietetyki. Studia podyplomowe na naszej Uczelni poszerzą Twoje kompetencje zawodowe w zakresie zdrowego żywienia. Profesjonalna znajomość składników i wartości odżywczych oraz umiejętność tworzenia spersonalizowanych jadłospisów dla różnych grup ludzi wyróżnią Cię na rynku pracy i otworzą możliwości zatrudnienia w dynamicznie rozwijającej się branży dietetycznej. Jako absolwent tego kierunku otrzymasz świadectwo potwierdzające zdobycie nowoczesnych umiejętności w dziedzinie żywienia i dietetyki. Studia podyplomowe będą potwierdzeniem Twojej wszechstronnej wiedzy, ale również podkreślą zaangażowanie w promowanie zdrowego stylu życia zarówno u siebie, jak i u innych.
Możliwości zatrudnienia po studiach
Ukończenie kierunku umożliwia uzyskanie wiedzy i umiejętności niezbędnych do zatrudnienia m.in.:
w firmach cateringowych i gastronomicznych, tworząc oferty dietetyczne dostosowane do różnych potrzeb;
w ośrodkach wczasowych i hotelach, planując jadłospisy;
w placówkach edukacyjnych, prowadząc warsztaty z zakresu zdrowego żywienia;
w firmach zajmujących się produkcją lub dystrybucją suplementów diety oraz żywności funkcjonalnej;
w ośrodkach zdrowia i szpitalach, współpracując z zespołami medycznymi w zakresie żywienia pacjentów.


Dlaczego warto studiować z nami?
zdobędziesz nowe kompetencje, które pozwolą na rozwój w wybranej branży;
uczysz się w nowoczesny sposób dzięki intuicyjnej platformie dydaktycznej wykorzystującej metody i techniki kształcenia na odległość;
zyskujesz dostęp do interesujących i na bieżąco aktualizowanych materiałów dydaktycznych oraz do niezbędnych pomocy naukowych;
korzystasz z wiedzy doświadczonych wykładowców i praktyków, w tym z uznanych uczelni zagranicznych;
masz pewność wysokiej jakości nauczania oraz skuteczności naszych metod;
zdobędziesz świadectwo zgodne z wytycznymi MNiSW.

Kompetencje potwierdzone świadectwem
Jako nasz absolwent uzyskasz:
świadectwo ukończenia studiów podyplomowych,
wiedzę i umiejętności niezbędne do podjęcia pracy,
kompetencje cenione przez pracodawców.
Program studiów
Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.). Sprawdź, jakie przedmioty będziesz realizować w toku studiów:

Żywienie człowieka i dietetyka
Żywienie człowieka i dietetyka
Liczba semestrów: 3
Opłata za czesne
0 zł x0